Anrik klubb utan supportrar nästa år !!! SKANDAL !!!

Peking blir utan Fanz nästa år?

Peking Fanz styrelse har beslutat att lägga ner klackverksamheten på hemmaplan på obestämd framtid. Anledningen är att föreningen IFK inte lyssnat på önskemål om var klacken ska vara på Nya Arenan nästa år. Peking Fanz känner sig helt enkelt motarbetade av dem man stödjer. Finns bara ett ord för detta: SKANDAL SKANDAL!!


 Mer läsning:
» Läs mer om Norrköping
» Diskutera
» Tabeller och statistik
» Målservice LIVE


Styrelsen för PF publicerade igår på sin hemsida ovanstående beslut. Detta har också blivit en nyhet i dagens Expressen. Ett strålande exempel på hur lätt det är att lyckas att få negativ publicitet. Jag ringde idag upp Johan Hallgren, med i styrelsen för Peking Fanz, för att höra lite mer om hans syn på detta. Det blev i mitt tycke ett mycket sorgligt samtal där en eldsjäl, börjat tröttna på att ständigt vara motarbetad och behandlas med nonchalans. Herr Hallgren är dryga 50 år och har varit med om att bygga upp en positiv supporterkultur på Idrottsparken.

Johan vilka har varit med i Peking Fanz och klacken genom åren?
Till exempel min gamla mamma 80 år. Hon har dock tröttnat att gå på Bajamajor med rullator. Det var inte heller speciellt roligt för henne att varas inspärrad bakom kravallstaket. Att spärra in sina egna supportrar som IFK gjort måste vara tämligen unikt i fotbolls Sverige. Vi har haft en väldig blandning av olika människor. Det har varit allt ifrån föräldrar tillsammans med sina barn och ungdomar, till chefredaktörer och journalister. Men nu är det alltså slut med allt detta. Jag och många med mig har tröttnat på hur vi blir behandlade. Men det finns fler exempel på hur illa vi blir sedda och behandlade.

Jag tror knappt jag vill höra mer, men berätta!

För 1,5 månad skickade IFK erbjudande om nya årskort till de som haft det förut. Ingen i Peking Fanz fick dock något erbjudande. Det var flera av oss som ringde och påtalade detta. Svaret vi fick: "Oj då vi har visst glömt bort er!" Nu vill man alltså förpassa klacken till Norra läktaren där man ser sämre. Jag har frågat flera av de höga Herrarna om de också ska vara där. De tittar bara konstigt på mig som svar. Nej, Gamla VM-läktaren är till för fint folk. De gånger jag varit där har herrarna kommit fram och frågat. "Vad gör du här?" Underförstått ska inte du vara bakom kravallstaketet på andra sidan..! Jag har ju också startat Club 33 som är en sammanslutning av äldre supportrar som åker buss till bortamatcherna. Där är vi också många som har tröttnat. När vi går av bussarna står säkerhetschefen Eva Åberg tillsammans med andra personer och filmar oss när vi går av bussen. Hon gör det samtidigt med ett leende på läpparna. Att vara supporter till IFK är som att bli behandlad som kriminell och en lägre stående varelse, som det knappt är värt att prata med. Det finns även en demokratiaspekt i hur detta har skötts.

Hur menar du då, Johan? Jag trodde inte det kunde bli värre!

Jag skrev en motion i februari som publicerades på IFK:s officiella hemsida med svar. Följande står att läsa därifrån:
En motion har skickats in till föreningens årsmöte den 13 februari:
Motion om utredning för supporterläktare på Östra
Säsongen 2007 valde IFK att separera Peking Fanz sektion från övriga sektioner på Östra, p.g.a. säkerhetsskäl. Då huvudsakligen hemmapublik separeras från hemmapublik kan detta ha en negativ påverkan på en positiv och kontrollerad utveckling av klackkulturen i Norrköping.
I samband med bygget av IFK:s nya arena vill vi därför lägga en motion som föreslår att styrelsen i IFK Norrköping tillsammans med representanter från Peking Fanz och IFK Support utreder möjligheterna att skapa en dedikerad supporterläktare på Östra där enbart supportrar och sponsorer till IFK skall ges tillträde.
Utredningen bör inkludera:
+ Ekonomiska konsekvenser
+ Säkerhetssamverkan IFK och Peking Fanz
+ TIFO arrangemang

Baserat på detta underlag bör beslut tas under årsmötet 2009 ang. en supporterläktare på Östra för enbart IFK:are utan några stängsel mellan läktarsektionerna.
Motionen är undertecknad av Johan Hallgren, Pontus Franzén med flera.
Styrelsens svar:
Svar på motion från Johan Hallgren med flera om supporterläktare:
Motionärerna tar i sin motion fram ett intressant förslag inför projekteringen och planeringen av Nya Parken. Vi ser från styrelsens sida positivt på en utvidgning av supportersektionerna på arenan och ställer oss bakom förslaget att under 2008 utreda möjligheterna till detta på Nya Parken.
Styrelsen föreslår därför årsmötet besluta att:
- Bifalla motionen samt uppdra till styrelsen att utreda frågan

Ja, nu är snart året slut. Vad hände med motionen?
Det blir ett kort svar, Göran. Vi har legat på om detta, men svaret är INGENTING!

Det är rent tragiskt hur man behandlar sina egna, Johan. I IFK:s policydokument som också är publicerat på officiella hemsidan den 17/12, stod följande att läsa under rubriken Marknadsföring: För IFK:s överlevnad och möjlighet till framgångar är en aktiv och seriös marknadsföring absolut vital. Marknadsföringen skall förutom att verka enligt seriösa synsätt särskilt rikta in sig på följande:
- Att följa de principer och värderingar som regleras i detta Policydokument
- Att rikta sig till IFK:s medlemmar
- Att verka för att så många åskådare som möjligt kommer till IFK:s aktiviteter, dvs. en inriktning mot bosatta i Norrköping även som närområdet, men även andra intressenter utanför dessa områden
- Att rikta sig mot supportergrupper, t.ex. Peking Fanz
- Att rikta sig mot näringslivet i och regionen runt Norrköping
- Att rikta sig mot Norrköpings kommun
- Att i allt väl vårda IFK:s varumärke/klubbmärke.

Det är ju tydligt att man säger/skriver en sak och gör något annat! Vad tror du att det handlar om?
Man ser oss bara som problem istället för att ta tillvara det kreativa och vårat engagemang. När Tomas Walden var marknadschef så hade vi en helt annan kommunikation. Han såg oss som en positiv kraft. Jag kommer ihåg att Janne Hellström vid ett tillfälle sa i ett uttalande. "Tänk om vi hade haft ett liknande stöd då vi var som bäst, vad roligt det hade varit!"När vi har tagit upp våra frågor om var vi ska stå, eventuella rabatter som alla andra supportergrupper får, så blir svaret: Vi måste spara pengar. Det handlar om ett fåtal % i en budget. Men man kan ha ett oändligt antal tränare anställda, och en säkerhetschef. Det sistnämnda är vi tämligen ensamma om i Superettan. Snacka om att sila mygg och svälja kameler! Den här säsongen tog jag ledigt och semester vid alla IFK:s matcher. Det blir inget av med det 2009. Jag orkar inte längre... Kommer se betydligt färre matcher nästa år. då kommer jag sitta på gamla VM:läktaren, det är väl bara där man får en viss respekt!

Jag vet inte vad jag ska säga, Johan. Det är tragiskt hur en före detta anrik förening behandlar sina supportrar och fans. Publiks siffrorna nästa år blir nog inte roliga, när man skickar ut såna här signaler. Jag hoppas och tror att sista ordet inte är sagt i den här frågan. Utan publik ingen proffessionell fotboll, det är vi som betalar kalaset med vårt stöd och våra pengar! Trots ett sorgligt samtal Johan och alla andra som fram till nu Stått upp för Norrköping: 
Ett Gott Nytt ÅR!

För Er som är intresserade av bakgrunden till den här soppan följer nedan ett utdrag av Peking Fanz uttalande på deras hemsida:

"Placeringen av klacken på arenan är mycket viktig. När det gäller vår historia i Norrköping så är den till och med helt avgörande. När Peking Fanz bildades 1997 förde klacken en tynande tillvaro på Berget, i och med flytten in under taket till Östra 1998 började en sällsynt framgångsrik historia. Från att ha haft 120 betalande medlemmar i Peking Fanz slutet av 1998 slutade 2002 års siffra på drygt 1400 medlemmar, överlägset störst bland klackarna utanför storstäderna. Alla ville vara med, stor som liten, ung som gammal, fattig som rik. Vi i Peking Fanz lät alla vara med, vi har haft företagsledare, toppolitiker och chefredaktörer i klacken, liksom alkisar, socialbidragstagare och ungdomar med trasslig bakgrund. Det som förenat oss har varit kärleken till IFK. Det som vi kunnat erbjuda våra medlemmar, förutom snygga souvenirer och en schysst attityd, har varit bra platser och jättebra priser... "

" Därför var det naturligtvis jätteviktigt för oss som bryr oss om supporterkulturen i Norrköping att tidigt få besked från IFK att vi skulle få bra och gynnsamma villkor även efter ombyggnaden av Parken. Vi anser att det är fruktansvärt viktigt att vi tillsammans kommer fram till en långsiktig lösning som alla kan vara överens om.

Som vanligt när det gäller byggprocesser så är det i början som man har möjlighet att påverka för att få till bra slutresultat. Vi försökte därför från Peking Fanz sida att få till möten med IFK för att diskutera vår placering på Parken redan från och med januari i år. IFK lyckades trots detta inte hitta en mötestid förrän 15 augusti, då bygget redan var i full gång och de viktiga besluten var tagna.
Efter mötet som nämnts ovan höll Peking Fanz ett styrelsemöte där olika lösningar diskuterades, det var tydligt att det alternativ som absolut bäst skulle bevara den blandade åldersstruktur och mångfald som gjort klacken till den största landsortsklacken var att behålla platserna på Östra läktaren. Detta även om beslutet att använda sittplatsgradäng (den typ av uppbyggnad av läktarstegen som lämpar sig för sittplats) över hela Östra redan hade tagits. Ett kompromissförslag utarbetades där en sektion på Östra görs till ca 1500 ståplatser, på samma del av Östra där klacken stått i år. Skulle ett ståplatsförbud införas i Sverige, eller om klacken skulle växa i den takt alla vi IFK-vänner vill, skulle klacken växa utåt mot nordöstra kurvan och kortsidan, och inte ta fler högattraktiva sittplatser i anspråk. Efter ett möte där IFK i princip förkastade vårt förslag, och vid ett tillfälle uppgav att det redan var beslutat att klacken skulle vara på kortsidan och ingen annanstans, skulle IFK i alla fall ta tillbaka frågan till styrelsen för diskussion. Efter detta hörde vi ingenting...."

" Det finns dessutom en motion från förra årsmötet angående Östra som supporterläktare, vi från Peking Fanz har ett flertal tillfällen frågat hur det går med behandlandet av denna, vi har då fått svaret att den är under arbetande. Behöver vi nämna att vi, en part som borde vara högst delaktiga, aldrig blivit inblandade i detta "arbete"?

Dessutom vill vi att IFK gör en plan för hur de ska behandla och diskutera saker som rör supportrarna, idag finns det överhuvudtaget ingen struktur i detta arbete och de beslut som tas är alltid dåligt underbyggda. Det behövs att IFK börjar ta dessa frågor på allvar, och vi från Peking Fanz vill vara med i processen.

Det är tråkigt att meddela, men på grund av ovan nämnda anledningar har Peking Fanz styrelse beslutat att lägga ner klackverksamheten på hemmaplan på obestämd framtid. Verksamheten återupptas först när IFK visat att de har ett arbete som främjar en positiv supporterkultur i Norrköping och ger förutsättningar som innebär att Peking Fanz och andra aktiva supporterföreningar ges chansen att växa och verka även på nya Idrottsparken.

Mvh
/Styrelsen "

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0