Från Svenska Fans.se (MFF)

Vem bär korset 2009?

Den nya supporterkulturen har med sina tifon och sånger gjort upplevelsen "gå po match" större och roligare. Men den framkallar också mörkare sidor.

Ett besök på Malmö Opera och mötet med Jesus fans ger en deja vu-upplevelse av dagens supporterforum där hån och mobbning blivit ett normaltillstånd.


 Mer läsning:
» Läs mer om Malmö
» Diskutera
» Tabeller och statistik
» Målservice LIVE


Just nu spelas Jesus Christ Superstar av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice på Malmö Opera. Det är en oerhört rörande rockopera med Ola Salo i rollen som Jesus. 

Handlingen utspelar sig under den dramatiska påskveckan då Jesus kommer till Jerusalem, inridande mot sin egen död på en åsna. I Ronnie Danielsson uppsättning är åsnan dock utbytt mot en kundvagn från Ica! 

Jesus hyllas till en början som en kung, av de hungrande och förtryckta judarna. De blir berörda och vill bli rörda av denne nykomling, vars rykte som frälsare föregått honom. Men alla är inte lika nöjda med Jesus uppträdande, han får också fiender. Mäktiga sådana. 

En bit in i föreställningen, i andra akten, fångas Jesus av romerska soldater och förs genom Jerusalem på väg till domaren Pontius Pilatus. Återigen är hans väg kantad av folk. Men den här gången vrålar de ut sin vrede och besvikelse över honom. Det är samma människor som några dagar tidigare hyllat honom som kung när han gjorde sin entré i Jerusalem. Nu är de beredda att slita honom i stycken. Endast vakternas organiserade styrka och beväpning lyckas hålla den uppretade massan tillbaka. 

Sakta går det upp för mig medan jag sitter i teaterfåtöljen: Det är ju precis så här många av fotbollens supporters bär sig åt! Först hyllar de en spelare som kung, för att sen - när han inte levererar vad de väntat sig - håna, häckla och spotta på honom! 

En del försvarar sitt hat-beteende med att måltavlorna för hånet är välbetalda fotbollsproffs (eller ledare i en storklubb) och därmed offentliga personer. Men de här fansen glömmer samtidigt bort att det i de allra flesta fallen är sina egna förhoppningar de lastat på spelarna. Spelarna själva är oftast både ödmjuka och jordnära när de skriver på för sin nya klubb och säger att de hoppas kunna hjälpa klubben att ta ett eller flera steg framåt/uppåt. 

Medgångssupportrarna däremot, de börjar genast prata om hur bra nyförvärven är, hur de ska leka med alla motståndare och hur det egna laget nu kommer att äga allsvenskan. Ofta ger de även de här spelarna nästan gudomliga fotbollsförmågor. Och dessa förhoppningar samlas samtidigt i högen av de stenar som sedan ska regna över spelarna/ledarna när de inte når upp till hata-fansens förväntningarna. Eller spridas som elaka och kränkande glåpord av frustrerade tangentbordsdesperados i denna dumskallarnas sammansvärjning som vi kallar Forumet. 

Men, precis som Jesus svarar när Pontius Pilatus frågan honom om han är kung, skulle till exempel Anders Andersson, Yksel Osmanovski, Jonas Sandqvist, Niklas Skoog, Jeffrey Aubynn, Järdler, Molins, Halsti, RolleGren, m fl ljusblå hjältar kunna säga samma sak: 

- Det är ni som säger det! Det är ni som säger att jag är kung. Men jag är bara en människa av kött och blod. 

Så, är det verkligen killarna på plan som ska stenas när det inte fungerar eller är det de egna orealistiska föreställningarna? 

För jag har inte hört en enda av dessa spelare komma till Malmö och säga: 

- Jag är kung och jag ska frälsa MFF. Jag ska på egen hand se till att MFF åter vinner 

Allsvenskan och blir en klubb som även sätter märke internationellt. 

Möjligen har någon av dem antytt att de gärna skulle vilja vara med och göra något liknande, men de har aldrig sagt att det är de ensamma som ska fixa det. 

Nej, det är ofta dessa hata-supporters som innan bläcket ens har torkat på kontraktet, konstaterar att: "Halsti är en fantastisk spelare, att Aubynn är en fantastisk spelare, att när nu AA kommer hem igen ska vi vinna Allsvenskan!" 

Det är i och för sig inte fel i att tänka så. Men det blir problem när sen samma människor börjar ta ut sina besvikelser på spelarna i fråga. Precis som invånarna i Jerusalem gjorde med Jesus. De utnämnde honom till kung och försåg honom med övermänskliga krafter. Men när han visade sig vara en människa av kött och blod, fick han på sin Golgatavandring ta emot massans grusade förhoppningar i form av stenar, spott och spe. 

Precis som Ola, Eddie och Yksel fick göra ifjol och Jeffrey Aubynn, Halsti och Jonas Sandqvist fått göra i år. 

Vem får bära korset 2009?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0