En rätt korkad pryl

En rätt korkad pryl
Av Niclas Ericson
Först publicerad: 27 juli 2008 23:30
Senast uppdaterad: 27 juli 2008 23:30

Den var stor, bländande vit och försedd med en generöst tilltagen sladd. 175 kronor kostade det 1985 att bli ägare till årets hetaste kökspryl.

Läs/Se mer

· Läsken som färgade folks tungor blå

· Från tuff högstadiepryl till krishjälp hos räddningstjänsten

· Plötsligt började vi våga ta fler bilder

· Svajig cykel i rymdmaterial floppade

· Miraklet som smet ut bakvägen

· Svårt för liten apa att hävda sig i mediebruset


"Trodde du att du hade allt? Här är ett förslag: den elektriska korkskruven Magnum. Det enda du behöver göra är att trycka på strömbrytaren och sätta skruven till korken".

Det kunde man läsa i en artikel i Dagens Industri den 9 januari 1985.

Tillverkaren Philips lovade dessutom att deras storsäljare Magnum "korkar upp på några sekunder, mjukt och lätt och utan stänk och spill".

Den elektriska korkskruven slog igenom redan året innan, 1984, och blev snabbt ett absolut måste för dåtidens trendsnobbar för att korka upp de då lika trendriktiga vinflaskorna från Australien och Nya Zeeland. I slutet av 1980-talet svalnade intresset och bakmaskinen tog över som kökets hetaste pryl.

Den elektriska korkskruven må vara död som statuspryl men helt utrotad är den inte. Idag lever den vidare i en något mindre och batteridriven version - en värdefull kökshjälp för dem som inte klarar av att öppna vinflaskan med en gammaldags manuell korkskruv och handkraft.

På aktionssajten Tradera kan man dock fortfarande hitta välbevarade exemplar av 80-talsikonen Magnum för några tior.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0